h1

Νήσος Sentinel

Οκτώβριος 31, 2009


Πρόκειται για το βορειοδυτικότερο και πιο απομονωμένο νησί του συμπλέγματος Andaman και Nicobar στον Ινδικό ωκεανό, ένα κατάφυτο στρογγυλό νησί 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων με κοραλλιογενή ύφαλο γύρω του. Ο ύφαλος εμποδίζει τα πλοία και τις μεγάλες βάρκες να πλησιάσουνε περισσότερο από 500-600 μέτρα. Οι κάτοικοι είναι (πιθανόν) οι τελευταίοι παλαιολιθικοί άνθρωποι στον πλανήτη, με ελάχιστες επαφές με όλους τους άλλους εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Οι γνώσεις μας για τον πολιτισμό και τα ήθη τους περιορίζεται στα εξής:
Πληθυσμός 50-250 – Η περιοχή είναι περίπου 60 τετρ. χιλιόμετρα. Είναι πιθανώς οι μόνοι παλαιολιθικοί άνθρωποι παγκόσμια, που επιζούν σήμερα χωρίς επαφή με οποιαδήποτε άλλη ομάδα ή κοινότητα. Θεωρούνται ως παρακλάδι των φυλών Onge και Jarawa και έχουν αποκτήσει μια διαφορετική ταυτότητα λόγω του ότι ζουν απομονωμένοι και έχουν χάσει την επαφή με τις κύριες φυλές. Οι Sentinelese είναι πολύ εχθρικοί και δεν αφήνουν ποτέ το νησί τους. Πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για αυτήν την εχθρική φυλή, σίγουρα πάντως δεν συμπαθούν τους επισκέπτες.

Συγκεκριμένα αν πλησιάσει βάρκα, μαζεύονται στην ακτή και πετάνε ακόντια αποτρέποντας την απόβαση. Δε στοχεύουν καθόλου αστεία. Το ίδιο κάνουν και με τα ελικόπτερα. Μία στο τόσο (τελευταία φορά πριν 15 χρόνια, προτελευταία πριν 25-30) ενδεχομένως να ανεχθούν προσέγγιση βάρκας ή ελικοπτέρου προκειμένου να τους πετάξει προμήθειες (ούτε λόγος για απόβαση), κι αυτό μόνο για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια κάνουν μια απροκάλυπτα εχθρική χειρονομία (συγκεκριμένα δείχνουν στο πλήρωμα το πέος τους βρίζοντας) και γίνονται και πάλι δολοφονικοί. Αν οι ξένοι είναι πάρα πολλοί, οι σεντινελέζοι κρύβονται στη ζούγκλα τους και δεν δίνουν κανένα απολύτως σημείο ζωής μέχρι να αποχωρήσει το αποβατικό απόσπασμα. Αν οι ξένοι είναι μοναχικοί (π.χ. ναυαγοί) εκτελούνται άμεσα.

Οι διαθέσιμες φωτογραφίες τους είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Υπάρχουν επίσης μερικοί σκελετοί αμφιβόλου αυθεντικότητας που φαίνεται ότι απέκτησε ο αγγλικός στρατός επί αποικιοκρατίας. Ανθρωπολογικά είναι negritos, πιθανόν συγγενείς με τη σχεδόν εξίσου πρωτόγονη αλλά πολύ πιο φιλική φυλή Owe που κατοικεί στο κοντινότερο νησι. Οι άγγλοι το 19ο αιώνα πλησιάσανε όσο περισσότερο μπορούσανε το νησί με τρεις Owe στο κατάστρωμα, για να δούνε αν οι Owe θα αναγνώριζαν τη γλώσσα των ιθαγενών. Οι δυστυχείς έντρομοι Owe δεν κατάφεραν να πιάσουν ούτε μία λέξη από τις βρισιές που τους εκτόξευαν (μαζί με ακόντια) οι σεντινελέζοι 200 μέτρα πιο πέρα.

Στο τσουνάμι του ινδικού ωκεανού (που ξεκίνησε από σεισμό με επίκεντρο τα νησιά Andaman και Nicobar) το νησί τους υπερκαλύφθηκε από το νερό και άλλαξε σχήμα, αλλά φαίνεται ότι επιβίωσαν (φαίνεται από τα ακόντια που εκτοξεύθηκαν προς τα Ινδικά ελικόπτερα που είχανε πάει εκεί να δούνε αν χρειάζονται βοήθεια).

Α! Ζητούνται και ιεραπόστολοι!

Πηγές:

3 Σχόλια

  1. Δε μου βγάζεις απο το μυαλό πως για να είναι τόσο εχθρικοί με τους «επισκέπτες», αυτοί κάτι ξέρουν.
    Κάτι ξέρουν.


  2. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε πως παρουσιάζεται ο λευκός άνθρωπος στις παραδόσεις τους. Είμαι σίγουρος πως θα λένε για χαμένα μέλη της φυλής που άρπαξαν οι λευκοί.


  3. Γι’ αυτό λέω πως κάτι ξέρουν.
    Ενώ οι άλλοι στη Λατινική Αμερική περίμεναν λευκούς θεούς και… την ήπιαν (μετά συγχωρήσεως)
    Μετά έμαθαν κι αυτοί αλλά…Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: